Warmte

Waterbedden en temperatuur

Een waterbed is niet warm, maar voelt in zomer en winter aangenaam aan.

Als je het water in het watermatras niet zou verwarmen, dan is het niet mogelijk om er in te slapen. De temperatuur zou zo ver kunnen zakken, dat zelfs onderkoeling mogelijk is. Ook is de soepelheid van het vinyl minder bij koude temperaturen, waardoor er meer kans is op een slechte drukpunt verdeling. 

Om het waterbed op temperatuur te houden, liggen er onder de veiligheidsvoering van het bed één of meerdere verwarmingselement(en). Er zijn verschillende soorten verwarmingselementen, maar uiteindelijk hebben ze allemaal het zelfde doel en dat is het water in het waterbed verwarmen. Het advies is om de temperatuur in een waterbed nooit lager in te stellen dan 25 graden. Indien de temperatuur lager komt dan 25 graden, kunnen eerder genoemde problemen ontstaan. Er is geen maximale temperatuur om in te stellen. Echter kunnen de meeste verwarmingselementen niet hoger dan 35 graden worden ingesteld. Als het bed warmer wordt ingesteld, zal het niet meer comfortabel zijn. De warmte in een waterbed moet enigszins neutraal aanvoelen, dit betekent gelijk aan de oppervlakte temperatuur van je huid. In de zomer er net iets onder, zodat je waterbed lekker koel aanvoelt en in de winter net iets hoger zodat je waterbed behaaglijk aan voelt.

Een voordeel van het waterbed is dat de temperatuur de gehele nacht gelijk is. Bij andere slaapsystemen kan het zijn dat de temperatuur in de nacht afkoelt in bed en het lichaam daarom zelf de temperatuur moet gaan regelen. Het koude bed zal de warmte onttrekken aan het lichaam, het lichaam moet aan de slag om de temperatuur weer op peil te krijgen. Deze actie onttrekt energie aan het lichaam. Het lichaam is actief, terwijl het ontspannen zou moeten zijn. Deze activiteit kan zich vertalen in een stram gevoel in de ochtend. Een waterbed kan dit voorkomen.

Een waterbed draagt bij aan een uitgeslapen en prettig gevoel bij het wakker worden.

Een juiste temperatuur zorgt ook voor een goede vochtregulatie in het waterbed. Indien de temperatuur te laag ingesteld wordt, kan het zijn dat je meer gaat transpireren omdat je lichaam actief is de temperatuur te reguleren. Hierdoor kan er meer vocht opgenomen moeten worden door het waterbed dan dat er overdag afgestaan kan worden. Hierdoor ontstaat er een voedingsbodem voor schimmels in je waterbed. Een juiste temperatuur in je waterbed is dus heel belangrijk. Je hoeft het verwarmingselement nooit uit te zetten. De thermostaat in het element zal er voor zorgen dat het element automatisch uitgeschakeld wordt,  als de ingestelde temperatuur bereikt is. In de zomer zal het verwarmingselement zelden aanslaan, in de winter alleen wanneer nodig.

Afhankelijk van externe factoren, zoals kamer temperatuur, ingestelde temperatuur van het verwarmingselement, of het kortstondig of de gehele dag luchten van het waterbed, zijn de stroomkosten van een waterbed tussen de €75 en €200 op jaarbasis. Minder dan 50 euro cent per nacht voor een fantastisch slaapcomfort

Vind een Wa'core dealer