Verschillende soorten waterbedden

Welke verschillende soorten waterbedden zijn er?

HARDSIDE

Aan het einde van de jaren zeventig kwam het waterbed op de Europese markt. De eerste waterbedden werden als hardside waterbed verkocht. Een hardside waterbed kenmerkte zich door het feit dat het watermatras direct in een ledikant geplaatst werd. Het watermatras wordt bij dit systeem op zijn plaats gehouden door de harde zijden (hard side), van het ledikant. Het ledikant is bij het hardside systeem een essentieel onderdeel van het waterbed. De zijden van het ledikant dienen voldoende stevig te zijn, om de druk van het watermatras te kunnen weerstaan. Het voordeel van een hardside systeem is, dat het ligoppervlak even groot is als de maat van het ledikant. Het opmaken van een hardside waterbed vergt enige ervaring. Doordat ook het in – en uitstappen bij een waterbed voor sommige mensen problematisch is, werd het waterbed doorontwikkeld . In de jaren negentig ontstond hierdoor het softside waterbed.

SOFTSIDE

Bij een softside waterbed ligt het watermatras in schuimranden. Bij het in – en uitstappen van het bed kan nu comfortabel op de schuimrand gezeten worden. Bij een softside systeem wordt het watermatras door de schuimranden op zijn plaats gehouden. Een ledikant om het systeem is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Het softside systeem kan ook zelfstandig zonder ledikant geplaatst worden in de slaapkamer. 

 

De 20 cm. hoge schuimranden hadden voor sommige mensen nog steeds een nadeel, dat bij het opmaken van het bed, de hoeken van het waterbed opgetild moeten worden om het hoeslaken om de onderdeken heen te doen. Om het opmaken van het bed makkelijker te maken, kwam er een softside variant waarbij de schuimranden werden opgedeeld in 2x 10 cm. op elkaar, in plaats van 1 hoge schuimrand van 20 cm uit één stuk.

Het opmaken van dit split softside systeem gaat eenvoudiger, doordat het hoeslaken in de split tussen de 2 schuimdelen gedrukt kan worden. 

Hierdoor zijn er nu 2 softside varianten op de markt aanwezig. De standaard softside met een 20 cm. hoge schuimrand en de split softside met een gedeelde schuimrand (2x 10 cm.) 

Bij de Split – Softside kan het onderste deel van de schuimrand gestoffeerd worden. Hierdoor heeft het bed een mooiere optiek als het vrijstaand, (zonder ledikant) wordt geplaatst in de slaapkamer. Dit noemen wij een vrijstaande split softside. 

Als het bed in een ledikant geplaatst wordt, dan zal het onderste 10 cm. deel van de schuimrand, in zwart corovin gestoffeerd worden.

Dit deel zal in het ledikant verdwijnen en is dan uit het zicht. Dit noemen we een inbouw split softside bed. Het ledikant staat los rondom een inbouw split softside bed.Hierdoor zijn er geen eisen waaraan het ledikant moet voldoen,  om gecombineerd te kunnen worden met het inbouw split softside bed. 

Door de jaren heen zijn er nog enkele andere varianten geproduceerd. Zo kwamen er waterbedden met tubes, watermatrassen gevuld met gel, en watermatrassen met lucht gevulde ondersteuning compartimenten op de markt.

Wa’core heeft dit alles nauwkeurig aanschouwd en besloten deze ontwikkelingen niet in het assortiment te willen opnemen. 

Het lichtgewicht waterbed is een ontwikkeling waar Wa’core wel op ingezet heeft.

Vele lichtgewicht waterbedden hebben een watermatras welke overal even hoog is. Hierdoor is er bij het schouder- en heupgedeelte te weinig diepte in het matras aanwezig. Het lichaam wordt dan niet meer door het water ondersteunt, maar door en schuimkuip. Dit geeft veel comfort verlies.

Wa’core heeft ingezet op een ander type lichtgewicht waterbed.  Het Wa’core Caribbean lichtgewicht waterbed. Door de specifieke vorm van het watermatras in het Caribbean lichtgewicht matras, kan het matras zich bijna volledig om het lichaam vormen. Op deze wijze is er een alternatief mogelijk op het reguliere waterbed, waarbij minder water nodig is in het matras. Het Wa’core Caribbean lichtgewicht matras kan op een stevige lattenbodem of boxspring geplaatst worden. Ook kan het makkelijk naast een binnenvering matras worden geplaatst.

                       

Vind een Wacore dealer