Onderhoud van een waterbed

Hoe onderhoud ik mijn waterbed

Om lang te kunnen blijven genieten van het waterbed, is het belangrijk dat het waterbed goed onderhouden wordt. Alle afneembare textieldelen, dienen periodiek te worden gewassen. Wij adviseren dit minimaal 1x per 3 maanden te doen, maar vaker mag uiteraard. Het watermatras en het water in de matras hebben ook onderhoud nodig.

Een fabeltje is dat je het water in de watermatras moet verversen. Het water dat bij het afvullen in het watermatras gaat, blijft er in tot dat er reden is om de matras te legen. (Vraag je dealer hoe dit moet) Wel kan er een kleine hoeveelheid water verdampen door het vinyl van het watermatras heen, Het kan daarom zijn dat je gedurende de levensduur van het watermatras, het matras een paar keer iets moet bijvullen.

Als je waterbed geplaatst wordt door een erkende dealer, dan zal deze jou bij de plaatsing uitleggen hoe dit moet.
De monteur zal bij het plaatsen van het waterbed, een startconditioner toevoegen aan het water in het watermatras. Dit is een biologisch afbreekbaar middel, dat er voor zorgt dat eventuele bacteriën die meekomen in het watermatras, geen lucht- en/of geurhinder kunnen geven na plaatsing van het waterbed.   Omdat het water in het watermatras zit opgesloten, kunnen hier algen en bacteriën in ontstaan. Door de aangename temperatuur in uw bed, vinden algen en bacteriën, een watermatras vaak een fijne plek om te vertoeven. Als het waterbed door een erkende monteur geplaatst wordt, zal deze de benodigde hygiëne regels in acht nemen om zo te voorkomen dat er onnodig bacteriën meekomen in het watermatras bij de afvulling ervan. De start conditioner die toegevoegd wordt aan het water, heeft een hoger concentraat aan werkzame stof, waardoor je de eerste 6 maanden probleemloos van jouw waterbed kunt genieten.

Om ook na de eerste 6 maanden zorgeloos te kunnen slapen, is het belangrijk dat je vanaf dat moment zelf periodiek een waterbedconditioner toevoegt aan het water van het watermatras. Een uiterst simpel klusje. De monteur zal je bij de plaatsing van het waterbed, precies uitleggen hoe dit moet.

De monteur zal bij het plaatsen van het waterbed ook een vinyl reiniger, een vinyl cleaner, een ontluchtingspompje en voor eventuele lekkages een reparatiesetje achterlaten. Met de vinyl reiniger, kun je de huidschilfers en zoutkristalen, die door transpireren achter blijven op het vinyl van het watermatras, éénvoudig verwijderen. Het vinyl oppervlak insprayen en met een vochtige doek weer afnemen. Door wat vinylreiniger op een washandje te sprayen, kun je de zijkant van het matras ook makkelijk schoonmaken. Als het vinyl weer schoon is, kun je met de vinylcare, het matras weer laten glimmen als nieuw.

 

Alles kan stuk, zelfs een watermatras. Het gebeurd niet vaak, maar een watermatras kan lek gaan. Een kat die zijn nagels in het matras zet, een ongelukje met een scherp voorwerp op het vinyl, een spontaan lekje in het watermatras….. Geen paniek. Het watermatras ligt in een veiligheidsvoering, er kan geen water het bed uitlopen. Een lekkage is merkbaar doordat er een natte plek voelbaar is in het bed textiel. Als je het bed textiel verwijderd, zal er iets water rondom de randen van het matras zichtbaar zijn. Verwijder het overtollige vocht met een handdoek. Vervolgens oefen je licht druk uit op het watermatras en zul je snel zien dat er ergens water uit het matras druppelt. Zodra je de lekkage plek ontdekt hebt, kun je deze simpel plakken met de reparatieset.

Bij problemen met je waterbed, adviseren wij altijd, om contact op te nemen met de dealer waar je het bed gekocht hebt. Elke Wa’core dealer heeft voldoende ervaring met waterbedden om problemen snel en vakkundig op te lossen.

Vind een Wa'core dealer