Drukpunten

Drukpunten

Als je op een waterbed gaat liggen, dan verplaats je met jouw lichaam het water in de watermatras. Daar waar je weinig gewicht hebt,(hoofd, voeten of knieën), verplaats je weinig water. Op plaatsen waar je meer gewicht hebt, of bij lichaamsdelen welke verder uitsteken, (schouders en heupen) verplaats je meer water. Op deze wijze kan het lichaam optimaal in het watermatras wegzakken. Onafhankelijk van de ligpositie, rug, buik of zij, het watermatras past zich aan, aan jouw lichaam en niet andersom.

De druk die het watermatras op jouw lichaam geeft is hierdoor bijna gelijk over het gehele lichaam. Gelijkmatige drukpunten over het gehele lichaam zijn belangrijk voor een goede nachtrust.

Een goed idee over wat een slechte verdeling van drukpunten kan doen met je slaap, krijg je als je je voorstelt dat je op een harde betonnen vloer in slaap probeert te komen. De druk van de vloer op de uitstekende lichaamsdelen (schouders, heupen en voeten) is vele malen hoger, dan op de niet uitstekende delen (nek, taille en knieholtes). De drukverdeling over het gehele lichaam is dus niet gelijk.

Als je maar moe genoeg bent, zul je ook op de betonvloer een keer in slaap vallen. Op de plaatsen op je lichaam waar meer drukpunten zijn, worden spieren en bloedvaten afgekneld. Het lichaam zal hier op reageren en een signaal geven dat je je om moet draaien om deze drukpunten op te heffen. Nadat je je hebt omgedraaid, begint het proces weer opnieuw. Je lichaam zal dus telkens een signaal afgeven dat je je moet omdraaien. Hierdoor zul je veel meer draaien dan normaal is tijdens een nacht.

Is draaien in bed slecht dan?

Nee, beweging vormt een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust. Het stimuleert de bloedcirculatie, zorgt voor soepele gewrichten en laat de huid ademen. Als je de hele nacht niet zou bewegen, zou je je de volgende morgen totaal niet uitgeslapen voelen en zo stijf als een plank opstaan. Echter als je veel meer dan gemiddeld draait en beweegt in bed, dan kan het de slaapcyclus verstoren. Eigenlijk doorlopen we in een nacht niet 1 cyclus, maar een reeks aan cycli. In een gemiddelde nacht doorlopen we 4 tot 5 slaap cycli, iedere slaapcyclus duurt zo’n 90 tot 120 minuten. Alle cycli hebben min of meer dezelfde structuur, en volgen elkaar op. Iedere slaapcyclus bestaat vervolgens ook weer uit 5 fases.

De eerste fase is de overgang van wakker zijn naar slapen. De hersenactiviteit wordt lager en het aantal bewegingen van je ogen (ook al zijn je ogen dus dicht) neemt ook af. Deze fase duurt maar een paar minuten. In totaal, in een gemiddelde nacht met 5 cycli, duurt deze fase zo’n 2 tot 5 procent van de totale slaap.

De tweede fase. Hier begint eigenlijk pas echt de slaap, maar nog steeds een lichte slaap. Word je soms wakker met het gevoel dat je niet echt geslapen hebt? Dan was je in deze fase. Duur: ongeveer 50 minuten–> 45 – 55 procent van de totale slaap.

In de derde fase vindt er een overgang plaats tussen lichte slaap en diepe slaap. Er komt meer regelmaat in je ademhaling, je hartslag daalt, en je spieren ontspannen. Duur: 3 tot 8 minuten –> 3 – 8 procent van de totale slaap.

De vierde fase is de laatste fase van de echte diepe slaap. Je ademhaling en hartslag zijn nu op zijn laagst. Dit is de fase die ervoor zorgt dat je lichamelijk herstelt. Wel eens wakker geworden dat je helemaal de weg kwijt was? Als je in deze fase wakker wordt ben je gedesoriënteerd, en heb je wat tijd nodig om te realiseren waar je bent en wat er aan de hand is. Niet het ideale moment om gewekt te worden dus 😉.  Duur: 15 tot 18 minuten –> 15 – 20 procent van totale slaap.

In de laatste fase is er zeer veel hersenactiviteit en veel beweging van de ogen. Nu is het brein bezig met ”dromen”, herinneringen en informatie worden verwerkt. Niet alleen je brein is nu actief, ook lichamelijk vindt er activiteit plaats. De spieren van je armen en benen zijn relaxt en bijna verlamt, maar je ademhaling en hartslag zijn onregelmatig, en je bloeddruk gaat omhoog. Deze fase kost je lichamelijke energie, maar is daarentegen wel van vitaal belang voor het mentale herstel. Duur: 18 tot 24 minuten > 20 25 procent

Na de laatste cyclus word je, vaak onbewust, even kort wakker voordat de volgende cyclus weer start. Dan begint het hele rijtje eigenlijk gewoon weer opnieuw.

Indien je een slechte drukpunten verdeling hebt op je lichaam zul je meermaals gestoord worden in de verschillende slaapfasen, en kom je onvoldoende in de diepere slaapfases. Je lichaam en geest kunnen daardoor onvoldoende herstellen gedurende de nacht. Je voelt je daardoor niet fit en uitgeslapen als het weer ochtend is.

Het waterbed kan een bijna perfecte drukpunt verdeling bieden, waardoor je elke ochtend weer fit en uitgerust wakker zult worden.

Vind een Wa'core dealer